Welkom in Sterksel

Sterksel is het kleinste dorp van de gemeente Heeze-Leende met ca 1580 inwoners (stand in 2018).
Ondanks dat het het kleinste dorp is van de gemeente waren er in 1915 grootse plannen om van deze plaats een luxe tuindorp te maken. Er werd begonnen met de ontginning van  gronden en het droogleggen van Turfven en Peelven. 

Het standbeeld van de os in het dorp refereert aan deze ontginningsactiviteiten waarbij ossen werden ingezet als trekkracht. Tijdens het jaarlijkse carnaval wordt Sterksel nu toepasselijk omgedoopt tot het "Ossenrijk" . Voor de ontginning werd een spoorlijntje aangelegd, nu nog te zien als spoormonument. De initiatiefnemer ging in 1923 helaas failliet waardoor de plannen voor het tuindorp nooit werkelijkheid werden. 

  

Sterksel kan bogen op een unieke plaats in de dorpengeschiedenis van Noord-Brabant. Hier werd voor het eerst een mineraal-associatie van jaren geleden aangetroffen, die bekend werd als de "Formatie van Sterksel", waardoor kwam vast te staan, dat hier de Rijn en de Maas stroomden. Sterksel was ook in het bezit van een abdij. In 1914 werd Sterksel verkocht aan een Maatschappij, die het dorp ruim 10 jaar achtereen zou ontginnen en exploiteren. Sterksel kreeg zeer grote boerenbedrijven, een station en een Grand Hotel. Na de verkoop kwam hier een boerengemeenschap tot stand met families uit vrijwel alle provincies van Nederland en waar de bewoners begonnen met een eigen weg-en waterschap, dat ook uniek is gebleven in Noord-Brabant.

Door dit alles is Sterksel door de eeuwen heen het meest merkwaardige dorp, de meest unieke heerlijkheid van Brabant geworden en omdat het niet tot de Acht Zaligheden van de Kempen behoort, en het desalniettemin toch is: EEN ZALIGHEID APART.

Sterksel heeft ook ruimte voor kunst, zoals het Peter van den Brakencentrum en Galerie Kempro, er worden daar het hele jaar door exposities gehouden. 

 De natuur in Sterksel is veelzijdig, de schitterende Panbossen en natuurgebied de Lange Bleek met meestromende beeklopen, de moeite waard voor een bezoek. 

 Andere bezienswaardigheden zijn: Huize Providentia, het oude klooster van de Witte Zusters, nu domein voor creatief leren en in de kom "Huize Sterksel" met de onafscheidelijke Os, dat een herinnering oproept aan het verleden, het monument van de drie kloosterordes, het Mariakapelletje en de begraafplaats van de gestorven geallieerden uit de laatste wereldoorlog. 

Kortom genoeg te zien en te doen in Sterksel!