Welkom in Leenderstrijp 

Leenderstrijp is een buurtgemeenschap behorende bij Leende. Het is een kleine gemeenschap met veel monumentale panden.

In Leenderstrijp is genoeg te beleven en te ontdekken. Naast dat het gelegen is in het groen zijn er diverse bezienswaardigheden in Leenderstrijp.

Ga tijdens u fiets- of wandeltocht zeker kijken bij het schilderachtige 'Strijps kapelleke':
St. Janskapel. In de 15de eeuw stond hier een grote kapel, die niet onderdeed voor de meeste kerken. Na de vrede van Munster, in 1648 raakte de kapel in verval. Het katholieke geloof werd verboden en alle R.K. kerken en –kapellen werden gesloten. De gelovigen zochten hun toevlucht in zogenaamde “grenskapellen” of “schuilkerken” aan de andere kant van de rijksgrens. Rond 1840, toen voor iedereen de vrijheid van godsdienst een feit was, heeft men de bouwval opgeruimd en een nieuwe kapel gebouwd.

   

Beschermd Dorpsgezicht Strijp 
Dit gehucht bij Leende geeft nog een goed beeld van een oude dorpsgemeenschap, de ligging van de oude boerderijen rondom een pleintje met bijbehorende zijstraten biedt u de sfeer van vroeger, inclusief de aankleding met bomen en heggen. Zo zijn er verschillende oude langgevelboerderijen te vinden die van hoge cultuurhistorische waarde zijn. Men vindt er ook een oude (herbouwde) heimolen die er nu net zo bijstaat als jaren geleden.

Ook de tweede-wereldoorlog heeft haar sporen achter gelaten, op de grens van het Leenderbos en Leenderstrijp is namelijk een Radarpost van de Duitsers te vinden die nog voor een groot gedeelte intact is.

Daarnaast kan men in het Leenderbos goed wandelen, fietsen en paardrijden. 

Interessante weetjes:
- Leenderstrijp telt 490 inwoners (2018)
- Heeft een erg gezellige dorpswinkel met vvv producten, lekkernijen en dagelijkse boodschappen.