Welkom in Leende

Leende is een gezellig dorp in een groene omgeving, gelegen naast de A2. In Leende zijn archeologische vondsten gedaan en Romeinse resten gevonden, waaruit blijkt dat dit dorp al in de prehistorie en middeleeuwen bewoond werd.

Leende is omgeven door natuur door het Leenderbos, de Groote Heide en Valkenhorst tussen Leende en Valkenswaard. Hier kunt u heerlijke wandel- en fietstochten maken in een omgeving die totale rust en ruimte uitstraalt.

Ook vindt u hier diverse bezienswaardigheden. Een absolute aanrader is de RK St Petrus' Banden Kerk, Dorpstraat 50 in Leende.
In haar huidige vorm een laatgotische kruisbasiliek met ingebouwde knoptoren (na de brand van 1699 en 1714 weer opgebouwd), bekroond met een blaasvormige bol en een modernere aanbouw ter weerszijden van het priesterkoor. Het priesterkoor uit ca. 1400 werd rond 1930 verhoogd. Het schip (met lager dwarspand) behoort tot de Maasgotiek. De toren werd hersteld in 1884, 1905 en 2001. De bol die zich bevindt op de torenspits wordt ook wel vergeleken met een varkensblaas of een peer en deze "bloas" is tot in de wijde omtrek bekend. De plaatselijke carnavalsvereniging heet daarom ook de Lindse Bloas.
In de kerk bevindt zich een schilderij op paneel uit omstreeks 1700 met de wonderbare broodvermenigvuldiging. De toren draagt vier klokken. In de kerk bevindt zich ook een geheel gerestaureerd orgel van de Mechelse orgelbouwer Loret.
Rondleiding: Van 24 juni (feest van St. Jan de Doper) tot en met Open Monumentendag (tweede weekend van september) elke dinsdag om 14.00 uur.

Ook 't Brouwershuis in Leende is de moeite waard. Dit is een prachtig gerenoveerd rijksmonument dat in 2006 heropend is. U kunt hier terecht voor een heerlijke lunch of diner en ook voor meer informatie over de omgeving.

In 1815 werd 't Brouwershuis gebouwd en in gebruik genomen als bierbrouwerij. Tot 1926 werd er nog bier gebrouwen, er hangt nog steeds een uithangschild met het oorspronkelijke merk. Sinds 1964 is er een café gevestigd en sinds een paar jaar is het pand geheel gerestaureerd, zodat stichting de Schakel er kon intrekken. Er is een VVV-agentschap gevestigd, een B&B en een daycafé.

Interessante weetjes:
- Leende telt ruim 3970 inwoners (2018)
- Leende heeft een Golfbaan - Haviksoord Golf Club
- Leende heeft meer dan 8 eetgelegenheden en café's