Welkom in Heeze

Heeze, vanwege de vele natuur ook wel "de Parel van Brabant"  genoemd, was dankzij de groene omgeving in vroeger tijden een heuse schilderskolonie. De bloeitijd van Heeze als schildersdorp was in de periode 1910-1920. Kunstenaars kwamen in het bijzonder voor de idyllische dorpsplekjes en de schilderachtige landschappen. 

Heeze is omringd door prachtige natuur waaronder de Herbertusbossen, de Strabrechtse Heide en de Groote Heide. U kunt hier prachtige wandel- en fietstochten maken en genieten van al dit moois.

Heeze heeft diverse bezienswaardigheden waaronder Kasteel Heeze, één van de weinige authentieke kastelen in Nederland, uit de 17de eeuw, dat nog bewoond wordt. Dit fraaie kasteel is, evenals het landgoed, voor publiek opengesteld. Een gedeelte van het kasteel is te bezoeken onder begeleiding van een gids. 

Dit kasteel is gelegen op ongeveer 300 meter van de doorgaande weg door Heeze tegenover de kleine protestantse kerk. Voordat u bij de toegangspoort tot het kasteel komt, ziet u aan de rechterkant de zogenaamde Duiventoren. Het kasteel bestaat uit twee delen: een gedeelte nog van het oude kasteel Eymerick en het nieuwe 17e eeuwse kasteel dat een mooi voorbeeld is van 17e eeuws Nederlands Klassicisme. Van kasteel Eymerick bestaat alleen nog een 15e eeuws zaalgebouw met daaronder kelders, die met hun kruis- en ribgewelven en muren met een dikte van 1.40 meter van oudere datum zijn. De parkaanleg en de omgrachting zijn als ruimtelijke omlijsting van grote betekenis. Voor meer informatie kun je terecht op www.kasteelheeze.nl. Op www.deverzonkenkapel.nl vindt je meer informatie over het kasteel en het boek dat over de legende van het kasteel is verschenen.

Bergkorenmolen St. Victor te Heeze:
Deze ronde stenen molen, die dateert uit 1852 is in 1983/1984 ingrijpend gerestaureerd. De molen is sindsdien volledig in bedrijf en wordt als zodanig op vrijwillige basis nog regelmatig ingezet voor het malen t.b.v. consumptieve doeleinden. Met een berg van meer dan 7 meter is de St. Victor de hoogste molen van dit type in Nederland. De molen is gedurende het gehele jaar zaterdags geopend van 10.00-16.00 uur. 
Rondleiding: groepen kunnen zich aanmelden bij molenaar G. Sturkenboom tel 040-2262602 Adres: Leenderweg 14 Heeze.

De Schaapskooi/ de Plaetse Heeze: Grenzend aan de Strabrechtse Heide vindt u op de Plaetse in Heeze een heuse schaapskooi. Ruim 300 Kempische heideschapen vinden hier hun onderdak. De kudde is bijna het hele jaar te bewonderen tijdens uw wandel- of fietstocht over de Strabrechtse Heide.
De schapen trekken van hieruit over de heide en doen aan ‘ecologisch’ beheer. De herder weet er alles over te vertellen. In het voorjaar trekt ‘de Lammetjesdag’ vele bezoekers. De Plaetse is in 2014 Natuurpoort geworden. 

Heeze telt een aantal oude langgevelboerderijen en schilderachtige buurtschappen:
Strabrecht is een min of meer intact gebleven herdgang. Het is een driehoekig grasveldje dat omringd is met een aantal langgevelboerderijen waarvan enkele nog intact zijn.
Ven. In deze buurtschap bevond zich de Sint-Jobskapel, die voor het eerst vermeld werd in 1554 en die gesloopt werd in 1654, waarbij de klok naar het kasteel werd overgebracht. Deze klok, uit 1467, hangt nu bij de tuinmanswoning van het kasteel. Ter herinnering aan de voormalige kapel werd in 1972 ter plaatse een vier meter hoge klokkenstoel opgericht ter vervanging van een eerder, primitiever , exemplaar uit 1962. Het herbergt een Sint-Jobsklokje, dat iedereen mag luiden.

Kerkhof is een schilderachtige buurtschap ten zuiden van Heeze, waar vroeger de kerk heeft gestaan. Deze werd in 1648 protestants. Ze werd echter niet door de protestanten gebruikt, waardoor ze verviel en uiteindelijk werd gesloopt. Tot 1681 moesten de katholieken ter kerke in de Grenskerk te Hugten, juist over de grens met Limburg. Vanaf dit jaar betrokken ze een schuurkerk bij huis Eimerik, het oude kasteel. Hoewel de oude kerk niet meer bestaat is er nog steeds een rustieke begraafplaats op het gehucht, waarop zich ook een oud familiegraf bevindt van de familie van Tuyll van Serooskerken. Het gehucht kent meerdere langgevelboerderijen, waaronder een uit 1705 en een uit 1714, en een huis met klokgevel uit 1903.

Bij het Kerkhof aan het Schraverspad staat een merkwaardig monumentje dat een hoed voorstelt en vergezeld is van de tekst: 'Alles wijkt voor Schravers hoed. Keizer, vorst en koning'.

Interessante weetjes:
- In 2018 telt het dorp 9.855 inwoners. 
- Theater/bioscoop aanwezig in dorpshuis 't Perron
- Weekmarkt, donderdagmorgen. Gemeentehuisplein
- Meer dan 15 eetgelegenheden
- Een eigen brouwerij, brouwerij Rufus