Maarheeze

Maarheeze (Brabants: Màres) is een dorp in de Nederlandse gemeente Cranendonck.
De naam 'Maarheeze' bevat het woord 'maar', dat 'moeras' betekent, en 'heeze', dat 'doorgang' betekent.

In Maarheeze vind je het Kasteel Cranendonck waar lange tijd het gemeentehuis gevestigd was. De omgeving van Kasteel Cranendonck wordt beschermd en opgenomen in een landschapspark van 400 ha  met kleinschalige natuur- en cultuurontwikkeling. Vanuit Kasteel Cranendonck vertrekken wandelroutes, fietsroutes en mountainbikeroutes

Maarheeze ligt direct aan de A2 en is ook per spoor bereikbaar. Ten oosten grenst Maarheeze aan natuurgebied de Hugterheide, maar ook de Strabrechtse heide is goed bereikbaar. 

Geschiedenis

Het historische gemeentewapen van Maarheeze bestond uit "Van lazuur beladen met een kraanvogel, houdende in deszelfs linkerpoot een steen, alles van goud." In 1996 stelde de Noord-Brabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde voor de kleuren van het wapen te wijzigen in de historische kleuren van Cranendonck, namelijk: in keel een kraanvogel van zilver, gebekt en gepoot van goud, houdende in zijn poot een steen van zilver.

De kern Maarheeze is ontstaan als een esdorp. Oude akkercomplexen omringen de kern.
De oudste schriftelijke vermelding van Maarheeze dateert van 1289 toen Willem van Cranendonck heer van Maarheeze werd genoemd. Maarheeze vormde met Soerendonk een gezamenlijke schepenbank.

VVV Cranendonck

De VVV Cranendonck is gevestigd
naast het Schepenhuis in het centrum van Budel.  

voor meer informatie