Geschiedenis

Cranendonck is op 1 januari 1997 ontstaan uit de samenvoeging van gemeenten Budel en Maarheeze (excl. Sterksel) en uit de kernen Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk. Dorpen die vanuit het verre verleden al veel met elkaar gemeen hadden. 
Het domein Budel wordt het vroegst teruggevonden in de geschiedkundige documenten. Gesticht en geschonken aan de abdij van Luik om de begraafplaats te worden van de grootvader van Karel de Grote. Maarheeze wordt het eerst genoemd in 1223, wanneer het gebied in leen wordt gegeven aan de Heer van Heeze. Het gebied werd in 1242 geërfd door Engelbert van Horne. Vermoedelijk was hij het die tussen Maarheeze en Soerendonk een kasteel liet bouwen. Geïnspireerd op de natuurlijke omstandigheden ter plaatse (kraan: kraanvogel, donk: hoogte, heuvel) werd het kasteel Cranendonck genoemd. In 1421 waren Maarheeze, Soerendonk, Gastel en Budel reeds verenigd in twee ‘schepenbanken’, die verantwoordelijk waren voor zowel voor het bestuur als de rechtspraak.

In de jaren daaropvolgend is het kasteel met het omliggende grondgebied, in handen van verschillende eigenaars, waaronder Anna van Egmond. Zij was de eerste vrouw van Willem van Oranje. Nog steeds behoort ‘Baron van Cranendonck’ tot een van de vele titels van H.M. koning Willem Alexander. In 1673 werd het kasteel door de Fransen verwoest. In 1938 werd de gemeente Maarheeze eigenaar van Landgoed Cranendonck. De villa die er in de loop der tijd was bijgebouwd werd het bestuurlijke centrum.

 

Gemeentewapen van CranendonckIn zilver drie hoorns van keel, geopend, gemond en beslagen van zilver.
Het schild geplaatst op een adelaar van sabel, gebekt, getongd en geklauwd van keel.

Het wapen is het wapen van de Heren van Cranendonk, die afstamden van de Van Hornes, en daarom ook drie hoorns in hun wapen voerden (zie Horn). Tot 1316 voerden zij de hoorns omgewend. De adelaar is overgenomen van het wapen van Budel, in de juiste historische kleuren.
Meer historische achtergronden kunt u vinden op de website van de heemkundekring 'De Baronie van Cranendonck'

De vlag van Cranendonck

 

Gemeentevlag:

Gevierendeeld over een derde van de vlaglengte van rood en wit en over het snijpunt van de delingslijnen een vliegende kraanvogel met een hoogte van de halve vlaghoogte, van het een in het ander.