Budel-Schoot

Budel-Schoot is een dorpskern van de gemeente Cranendonck en ligt aan de grens bij het Belgische Hamont-Achel. 

Bezienswaardigheid is het rijksmonument de Windmolen Janzona (Janssen en Zonen) 

  • Actuele informatie over Budel-Schoot is terug te vinden op www.sterkschoot.nl. Deze site wordt bijgehouden door het dorpsplatform van Budel-Schoot.

Geschiedenis

Het dorp Budel-Schoot is ontstaan uit de samensmelting van twee buurtschappen van Budel, namelijk Groot-Schoot en Klein-Schoot. Deze buurtschappen, die een hechte agrarische gemeenschap vormden, bleven klein. In 1880 ging het om slechts 27 mensen. De aanleg van de Zuid-Willemsvaart in 1826, maar vooral de aanleg van de spoorweg, de ´Grand Central Belge´ of IJzeren Rijn, in 1879, zorgden voor een stroomversnelling. Er kwam een groot stationsgebouw met douanefaciliteiten, een emplacement. Het station ´Schoot´ werd al spoeding aangevuld met cafés, winkels, een hotel en dergelijke. Er volgden verharde wegen. Omstreeks 1892 werd in de nabijheid de Budelse zinkfabriek gebouwd, waardoor verdere groei plaatsvond.

In 1906 werd een school gebouwd, terwijl Budel-Schoot in 1908 een eigen kerkje kreeg. In 1917 stichtte men een eigen parochie, en in 1930 werd de huidige kerk ingewijd.
´Schoot´ betekent: Zoom van akkers langs de rand van de heide. Budel-Schoot wordt omringd door landbouwgebied. Ten noorden ligt de kom van Budel en ten westen die van Hamont. In het oosten vindt men de Budelerbergen.
 

VVV Cranendonck

De VVV Cranendonck is gevestigd
naast het Schepenhuis in het centrum van Budel.  

voor meer informatie