Theo Derksen exposeert bij Peter van den Braken Centrum

Souveniers van een reizende fotograaf
Vorig jaar exposeerde Theo Derksen (1954) zijn foto’s in het Peter van de Braken Centrum in Sterksel in een duo-expositie met de schilderkunst en houtsneden van zijn vader Chris Derksen (1928-2018). Nu toont hij prenten, miniaturen en oude fotografie die hij verzamelde naar aanleiding van zijn reizen door China, India, Japan, Noord-Afrika en Noord-Amerika. Souvenirs van reizen die hij maakte voor zijn fotografieprojecten.

In India kocht hij hindoeïstische prenten en miniaturen met voorstellingen uit het leven van Krishna. De voorstellingen zijn traditioneel en daarom moeilijk te dateren. Naar schatting zijn ze honderd tot honderdvijftig jaar oud. Enkele zijn afkomstig uit manuscripten. 

Uit China en Japan toont hij enkele negentiende-eeuwse foto’s (albuminedrukken, al of niet met de hand ingekleurd), die destijds werden vervaardigd voor de Europese reizigers die er reisalbums mee samenstelden. 

In de Verenigde Staten verzamelde Derksen zogenaamde tintypes, in Nederland ferrotypieën genoemd. Het zijn fotoafdrukken op plaatijzer die vooral in de Noord-Amerika populair waren vanaf de jaren zestig van de negentiende eeuw tot begin twintigste eeuw. 

Daarnaast toont Derksen prentbriefkaarten met fotografische afbeeldingen uit Noord-Afrika van voor 1905. Deze werden door Fransen die in de koloniën woonden naar familie en vrienden in Frankrijk verstuurd. Ze werden volgeschreven aan de voorkant, rondom de afbeelding, omdat aan de achterkant alleen plaats was voor een adres en een postzegel. Overigens werden prentbriefkaarten lange tijd vooral verzameld voor de postzegels. Tegenwoordig worden ze juist verzameld vanwege de fotomechanische procédés.

De verzameling van Theo Derksen geeft een beeld van hoe kunstenaars en fotografen in vroeger tijden hun wereld zagen en vastlegden.

Peter van den Brakencentrum

De kerncollectie van het Peter van den Braken Centrum bestaat uit werk van Brabantse kunstenaars die in de eerste helft van de twintigste eeuw in Heeze en omgeving woonden en werkten zoals Jan Kruysen, zijn zoon Antoon Kruysen, Peter van den Braken, Henriëtte Pessers, Martin Roestenburg, A.J. Groenewegen, Hen Euverman en Peer van den Molengraft. 

Praktische informatie

Vanaf Zondag 20 januari 2019 tot en met Maandag 11 maart 2019

Dag Van Tot
Zondag 14:00 17:00
Zaterdag 14:00 17:00

Peter van den Brakencentrum Heezerweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
6029 PP, Sterksel