Steendrukmuseum

In het Nederlands Steendrukmuseum maakt u kennis met alle denkbare facetten van het in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden vlakdrukprocedé ofwel de steendruk of lithografie. De uitvinding ontketende de tweede grote revolutie na de uitvinding van de boekdrukkunst.

Het leerde de mensheid beelden te zien en nam spoedig een ongekend grote vlucht. Vanaf 1800 ook in onze Lage Landen. De collectie van het Nederlands Steendrukmuseum is in soort en omvang uniek in de wereld.

In het Nederlands Steendrukmuseum vindt de bezoeker een uitgebreide collectie beeldmateriaal en techniek. Daarbij komen zowel de historische, technische als artistieke kanten van het steendrukken ruim aan bod. De fenomenale uitvinding, de ontwikkeling en het enorme toepassingsgebied kunt u bekijken én zelf beleven. De collectie - bijeengebracht door P. L. Vrijdag - omvat boekillustraties, cartografie, reclameplaten, muziekdruk en speelkaarten tot poëzieplaatjes, etiketten, ansichtkaarten, prenten, karikaturen, (satirische) tijdschriften, kinderspelen en blikdruk. Daarbij ziet u werk van bekende kunstenaars zoals Kees van Dongen, Alphonse Mucha, Adolphe Willette en Jan Sluyters.

Van de opgestelde steendrukpersen uit de afgelopen twee eeuwen wordt een aantal nog regelmatig gebruikt. Ook is een getrouwe replica van de eerste houten steendrukpers van Alois Senefelder uit 1798 te zien. En in ons museumatelier worden zowel workshops als drukdemonstraties gegeven en zijn bovendien frequent kunstenaars aan het werk te zien.

De collectie bevat ook een verscheidenheid aan historische steendrukpersen. Zo is er de drie meter hoge replica van de allereerste houten steendrukpers gemaakt door de uitvinder Alois Senefelder. En daarnaast imposante, zes ton wegende "snelpersen" uit de 19e en 20e eeuw. Dat alles in werkende staat. U kunt zelf ook actief bezig zijn: door een "proeve van bekwaamheid" af te leggen in het mengen van kleuren, of bij groepsrondleidingen een steen te drogen en zelfs een steendrukhandpers te bedienen. En wilt u uw vaardigheden uitbreiden dan is het mogelijk om deel te nemen aan een van de workshops (zie voor de data onder activiteiten). Een computerprogramma toont de principes van kleurmenging. Zo kunt u zelf een "proeve van bekwaamheid" afleggen.

 

Praktische informatie

Lidmaatschappen
Lid VVV Ja

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Dinsdag 13:00 17:00
Woensdag 13:00 17:00
Donderdag 13:00 17:00
Vrijdag 13:00 17:00
Zaterdag 13:00 17:00