Route de Postkoets achterna

Vóór acht uur ’s avonds aanmelden als je de bus wilt halen, die om drie uur in de ochtend vertrekt. Hij gaat maar tweemaal per week en je bent vier uur onderweg tussen Eindhoven en Hamont. En niet zeuren als de bus ergens vast komt te zitten; dat gebeurt zo vaak! Gelukkig hoef je niet bij te betalen voor je koffertje van 12 kg. En elk uur kun je er even uit om de benen te strekken. Dat is wel nodig, want misschien moet je wel naar Luik of de andere kant op; Amsterdam.
Met een koets die van post naar post reed, kon je tot 1866 reizen op internationale lijndiensten. Tussen Eindhoven en Hamont-Achel, dwars door de centraal gelegen Groote Heide, reed deze postkoets 200 jaar lang van Noord naar Zuid en van Oost naar West. Vier heem- en geschiedkundige kringen uit dit gebied hebben de afgelopen jaren veel feiten over de postkoets boven tafel gehaald, zoals oude trajecten, vroegere haltes en huizen van passagiers.

Fiets de postkoets achterna!
Mensen kunnen nu zelf op pad en zich wanen in de tijd van de postkoets. Een prachtige fietsroute langs het knooppuntennetwerk verbindt 12 locaties (posten) op en rond de vroegere Groote Heide over de grens van Nederland en België. Je kunt overal beginnen èn fietsen in beide richtingen.
Fietsronde De postkoets achterna bestaat uit 2 delen en is gratis te downloaden of uit te printen op www.routesinbrabant en sites van de VVV’s in het gebied.
Deel 1 Fietsronde De postkoets achterna is de knooppuntenkaart van de 100 km lange route met uitleg. Paardenliefhebbers kunnen ook terecht op www.ruiterenenmennen.nl.

Een verhaal en een activiteit
Deel 2 De postkoets legt aan vertelt waargebeurde verhalen over de postkoetstijd bij de 12 posten. Alle gegevens zijn gebaseerd op oude documenten. Van elke post wordt ook beschreven wat er nu nog te zien is en wat je extra kunt doen. Bijvoorbeeld starten te paard of per rijtuig, of wandelen langs huizen van vroegere passagiers.
Je kunt ook terecht op de websites van de VVV’s in het gebied www.toerisme-hamont-achel.be, www.vvvvalkenswaard.nl en www.vvvcranendonck.nl.

Door wie
De fietsroute met de verhalen is bedacht en uitgevoerd door José van Miltenburg en Harriët Bernts, Partners in Plattelandsontwikkeling met steun van de Stichting Historisch Genootschap Valkenswaard en de inzet van veel vrijwilligers. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en Cultuur Amateurfonds Brabant leverden een financiële bijdrage.

Download de route gratis via de link onderaan de pagina

Markt Model.NdtrcItem.HouseNumber
5554 CA, Valkenswaard